exposities, beurzen en veilingen

 

Opening expositie Museum de Buitenplaats

Vanaf 18 februari 2012: Pieter Pander en Reinder Homan

In het charmante museum De Buitenplaats in Eelde werd een expositie georgansieerd met grafisch werk van Reinder Homan en olieverven van Pieter Pander. Beide kunstenaars zijn exponenten van de Groningse Minerva School en zeer gewaardeerd in hun specifieke vakgebied. Homan met z’n fijn gestylde etsen waarmee hij bewijst een van de beste hedendaagse ets-kunstenaars te zijn. Pander met z’n breed opgezette olieverven waarmee hij zowel dier als mens uiterst gevoelig en empatisch portretteert.

Het was ons  een genoegen  de olieverf  “Diva” van Pieter Pander voor deze expositie ter beschikking te stellen

Cologne Art Fair in Keulen

De antiekbeurs in Keulen (Cologne Fine Art fair) presenteerde voor het eerst een sectie Old Master Drawings. Hiermee sluit men zich aan bij de grote evenementen rond Old Master Drawings waar de internationale kunsthandel en verzamelaars elkaar treffen: de Salon du Dessin in Parijs, de London Drawing Week en de Print Fair New York.

Augustus 2011: over de expositie van 17e eeuwse prenten in het Rembrandthuis Amsterdam

De prentkunst van de zeventiende eeuw ontwikkelde zich tot een nieuw medium, in zekere zin vergelijkbaar met de mogelijkheden van het internet van de afgelopen tien jaar. De mogelijkheid beelden en voorstellingen  te dupliceren en via uitgevers te verspreiden en aan de man te brengen, was namelijk een enorme verworvenheid.

Met de prentkunst in de zeventiende eeuw was met recht sprake van een nieuw medium: prentuitgevers brachten het vak van kunstenaar, kaartenmaker, boek- en nieuwsillustratoren samen. Afdrukken konden snel worden gemaakt en verspreid. Burgers (ook met minder budget) konden voor relatief weinig geld prenten aanschaffen en verzamelen, er ging een nieuwe wereld open. De kunstenaars op hun beurt konden het werk van verre collega’s bekijken, omdat het in prent werd gekopieerd. Kranten konden geillustreerd worden, VOC-vaarders kregen land- en zeekaarten.  De wereld werd ontsloten, de wereld werd kleiner…

Natuurlijk bestonden er al prenten in de vijftiende en zestiende eeuw (Albrecht Durer, Lucas van Leyden), en die gingen al de hele wereld over. Maar in het zeventiende eeuwse Amsterdam was er sprake van een professionalisering, beroepsdifferentiatie en schaalvergroting waardoor de hoofdstad uitgroeide tot het Silicon Valley van de prentkunst, en dit alles zo’n beetje geconcentreerd rond de Kalverstraat, ook toen al een populair winkelgebied.

De tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam geeft informatie over deze ontwikkelingen en toont werken uit een opkomende internationale industrie.